Een jaar niet naar school…

Waarom meisjes extra kwetsbaar zijn in deze pandemie

Een jaar niet naar school, dat is in Uganda de realiteit voor zo’n 15 miljoen kinderen. Net als in Nederland werden de scholen in Uganda vrij snel na de uitbraak van Covid in begin 2020 gesloten. En pas nu, begin 2021 gaan er Langzaamaan weer klassen open.

De impact die deze lange schoolsluiting heeft op de kinderen en jongeren in Uganda is enorm. In Nederland hoor je veel over leerachterstanden die kwetsbare kinderen oplopen en over psychische problemen bij jongeren. In Uganda zijn de kinderen op het platteland eigenlijk allemaal kwetsbaar. Niet naar school betekent voor hen sowieso een enorme leerachterstand omdat thuisonderwijs geen optie is zonder de beschikbare middelen als internet / tv / papieren materiaal. En veel erger nog, veel kinderen hebben afgelopen jaar doorgebracht op de suikerrietplantages of op het land om te werken als heel goedkope arbeidskracht… Naast de toename van kinderarbeid is onder de jongeren het aantal tienerzwangerschappen en gevallen van (seksueel) geweld enorm toegenomen. Meisjes die niet naar school gaan zijn extra kwetsbaar.

Het blijkt nog maar eens hoe belangrijk onderwijs is; niet alleen voor de toekomst (waar we altijd op hameren) maar ook voor het heden, voor alledag. De school is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren in een veilige beschermde omgeving kunnen opgroeien en om te voorkomen dat nog meer meisjes te vroeg moeder worden.

Om naar school te kunnen gaan is er wel schoolgeld nodig! Ook dat is sinds de pandemie een nog groter probleem. Het leven is duurder geworden omdat prijzen voor basisbehoeften enorm gestegen zijn. De reserves voor schoolgeld raken op.

Vandaar dat we een beroep doen op jou;

Help je mee om meisjes in Uganda naar school te laten gaan en zo (weer) kind te kunnen zijn?

Een jaar schoolgeld voor een kind op de basisschool kost: €58,- Voor een niet-overheidsschool is dat wat duurder (maar is de kwaliteit van onderwijs vaak wel beter): €92,- Je kunt een gift overmaken naar NL68 SNSB 0927 5665 75 t.n.v. Adopteer een Geit onder vermelding van ‘onderwijs’

Ook kan je natuurlijk een geit adopteren voor de tienermoeders. In het ‘pakket’ van een geadopteerde geit zit ook een stuk voorlichting en training onder andere op het gebied van reproductive health.

Suikerriet plantage
Geiten

Laat een reactie achter