De impact van een geit; het verhaal van Akello Eunice

Akello Eunice is een van de 50 meisjes die onlangs een geit heeft gekregen. Haar geit was zwanger toen ze het kreeg en het beviel van wel twee geitjes! Akello bracht één geitje terug naar de geitenfarm en de andere kon ze houden.

Via het project werd Akello aangeboden om mee te doen aan een kapperstraining in het beroepstraingencentrum van PEFO. Akello heeft het resterende jonge geitje verkocht en met de opbrengst daarvan kon ze het schoolgeld betalen. Akello heeft de opleiding inmiddels succesvol afgerond en ze heeft nu een inkomen doordat klanten bij haar komen om hun haar te laten vlechten.

Akello’s plan voor de toekomst is om nog meer geitjes te kunnen verkopen en met de opbrengst een eigen kleine kapsalon te beginnen waar ze meer zal kunnen doen dan alleen vlechten. Ook hoopt ze dat de geitenproductie haar wil helpen om op den duur het schoolgeld voor haar zoontje te kunnen betalen. Inmiddels is de moedergeit weer zwanger, dus dit biedt kans van slagen!

Gezien de situatie waar Akello uitkwam ziet de toekomst er weer hoopvol uit. Akello komt namelijk uit een arme polygame familie. Ze is het tweede kind van zes kinderen van de eerste vrouw van haar vader. Haar ouders leefden van wat vee. Het gezin kwam altijd geld en basics tekort. Met name het betalen van schoolgeld voor de kinderen was een eindeloze struggle.

Toen Akello 16 jaar was en in de derde klas zat van de middelbare school werd ze verliefd op een jongeman die beloofde om haar te helpen uit de armoede. Maar toen ze zwanger werd liet hij haar vallen. Akello beviel van een gezonde jongen. Ze had echter niets om van rond te komen. Dat was het moment dat Akello werd geselecteerd voor het geitenproject en de situatie gelukkig positief veranderde.

Ook voor andere tienermeiden biedt het krijgen van een geit hoop. Niet alle geiten worden zwanger van tweelingen, dat is echt geluk hebben. Soms moeten ze langer wachten totdat de geit wat oplevert. Maar omdat de groep meiden ook wordt aangeboden om mee te doen met de trainingen van PEFO kunnen veel van hen wel een beroep leren. Ze mogen ook altijd gebruik maken van de naaimachines van het centrum. Ook komen veel meiden naar het centrum voor de nodige counseling en advies.

Akello Eunice
Akello Eunice Naaimachine