Geschiedenis

In 1999 deed Joanne Leerlooijer (1977) vanuit haar opleiding gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht onderzoek naar seksualiteit en HIV/AIDS preventie in Oeganda. Ze hield groepsinterviews met tieners op het platteland en op basis van deze ervaring ontstond het besef dat vooral alleenstaande tienermoeders het moeilijk hebben en dat structurele hulp nodig was. Daarnaast voelde het goed iets terug te doen voor de meisjes en vrouwen die aan de interviews hadden meegewerkt en zij kwamen zelf met de suggestie van geiten. Het idee voor ’Adopteer een geit’ was daarmee geboren.

Van 1999 tot 2005 was Joanne op persoonlijke titel actief. Het project bleek echter zo succesvol, dat in juli 2005 een stichting in het leven werd geroepen met een groter bestuur. De bestuursleden waren bekend met het project en leverden graag hun bijdrage de tienermoeders en hun activiteiten.

Overdracht Adopteer een Geit

Met ingang van 1 januari 2016 heeft PEFO Nederland, op verzoek van stichting Adopteer een Geit, het gedachtengoed, de opzet en activiteiten overgenomen. PEFO Nederland ondersteunt haar Oegandese partner PEFO Uganda al jaren. Doordat PEFO Uganda de belangrijkste samenwerkingspartner van Adopteer een Geit in Oeganda is, verliep de overgang soepel en konden activiteiten zonder onderbreking worden voortgezet.