Werkwijze

Ondersteunen van tienermoeders

Adopteer een Geit steunt tienermoeders in Oeganda die niet meer naar school kunnen gaan omdat ze een kind hebben en alleenstaand zijn. Deze groep meisjes en jonge vrouwen heeft weinig kans een zelfstandig bestaan op te bouwen en voor zichzelf te zorgen. Doordat ze niet meer naar school gaan, wordt hun kans om zich verder te ontwikkelen en een zelfstandig bestaan op te bouwen een stuk kleiner. Ook zijn ze, als ongehuwde moeder, soms niet meer welkom bij hun familie, die het afkeurt dat een meisje ongetrouwd zwanger is.

Adopteer een geit

Donateurs kunnen een geit adopteren, die naar een tienermoeder gaat en waar zij vervolgens verantwoordelijk voor is. De geit geeft ongeveer een halve liter melk per dag, waar de tienermoeder haar kind en zichzelf mee kan voeden. Wanneer er jonge geitjes worden geboren, is het de bedoeling dat de eerste van de nieuwgeboren geiten teruggeven wordt aan ‘Adopteer een Geit’ zodat een andere tienermoeder een geit kan krijgen. De volgende geitjes of bokjes die geboren worden, mag de tienermoeder zelf houden, waarmee zij inkomsten kan verwerven.

Emancipatie tienermoeders

Maar de geit is geen doel op zich. Het geitenproject is ook een middel om deze jonge vrouwen bij elkaar te brengen in groepen van ongeveer 20 personen. Het idee is dat nieuwe deelnemers kunnen leren van de meisjes die al langere tijd meedoen. De tienermoeders krijgen voorlichting over de verzorging van een geit, maar ook over andere onderwerpen, zoals life skills, hygiëne, AIDS, zwangerschap en seksualiteit.

Tijdens de maandelijkse groepsbijeenkomsten wordt informatie gegeven en vinden de jonge vrouwen steun en vriendschap bij elkaar. Deze groepen vormen een plek waar sieraden en andere souvenirs worden gemaakt, waar les wordt gegeven in lezen en schrijven, en waar de deelnemers, wanneer nodig, persoonlijke steun en counseling krijgen. Via de groepen wordt ook contact gezocht met de ouders en wordt met de meisjes en hun ouders bekeken of het meisje weer terug kan naar school. Elke groep wordt ondersteund door een vrijwilliger uit de gemeenschap.

In 2016 is PEFO, de organisatie waar het Adopteer een Geit project deel van uitmaakt, gestart met een centrum voor beroepsonderwijs. De tienermoeders kunnen hier deelnemen aan een van de trainingen die worden aangeboden, zoals een opleiding tot kleermaakster of kapster, en op deze manier een beroep leren. Met de inkomsten van de geit kunnen ze investeren in een eigen bedrijfje.